Magusus loodusest
Meie laiuskraadidel saadakse suhkrut suhkrupeedist. Oma selge ja puhta magususega on see üks mitmekülgsemaid toiduaineid meie köökides. Suhkur on ka täiesti loomulik viis tagada, et teie sai on kohev, jäätis pehmem ja moos püsib kauem värske.
Suhkrupeet ja suhkruroog
Kõik puuviljad, köögiviljad ja marjad sisaldavad erinevas koguses suhkrut. Suhkrupeet ja suhkruroog on ainsad taimed, mis sisaldavad nii suures koguses suhkrut, et sellest tasub suhkrut toota. Umbes 75% kogu maailma suhkrust toodetakse suhkrupeedi baasil. Põhjamaades saame meie kliima tõttu kasvatada ja seetõttu ka suhkrut toota ainult suhkrupeedist.
Suhkrupeedist ja suhkruroost ekstraheeritud suhkrut nimetatakse ka sahharoosiks. Sahharoos sisaldab võrsetes osades glükoosi (viinamarjasuhkur) ja fruktoosi (puuviljasuhkur). Teiste suhkru liikide hulka kuuluvad näiteks laktoos, mida leidub piimatoodetes, ja maltoos, mis esineb tärklise kujul teraviljades, näiteks nisus ja odras.
Kõik suhkru liigid on süsivesikud ja nende energiasisaldus 100 g kohta on võrdne.
Suhkrupeedist suhkrukristallideni
Rootsis kasvatatakse suurem osa suhkrupeedist Skånes, kus on sobiv pinnas ja kõige soodsam kliima. Suhkrupeeti koristatakse sügisel ja talvel ning suhkrut valmistatakse ainult nendesse aastaaegadesse jäävatel kuudel. Pärast suhkrupeedi tehasesse transportimist pestakse peedid ja riivitakse seejärel friikartuliteid meenitavateks õhukesteks pulkadeks.
Suhkur ekstraheeritakse peedimassist 70-kraadises kuumas vees. Nii saadakse toormahl, mis puhastatakse ja seejärel kontsentreeritakse umbes 70 protsenti suhkrut sisaldavaks paksuks mahlaks või siirupiks. Siirupi edasisel keetmisel moodustuvad siirupis läbipaistvad suhkrukristallid. Siirup tsentrifuugitakse, vedelik eraldatakse, kuni järele jäävad vaid kristallid – puhas ja looduslikult valge suhkur. Suhkrupeedist suhkru eraldamise protsess võtab aega umbes 12 tundi ja igast suhkrupeedist saab umbes 30 suhkrukuubikut.
Suhkrutootmise erinevate etappidega saab lähemalt tutvuda videoklipis Peedist suhkruni.